Mat och dryck

Pamplona har – liksom flera andra städer i norra Spanien – riktigt bra gastronomi. Navarra utmärker sig genom fokus på grönsaker av hög kvalitet, exempelvis kronärtskockor, bönor, gurkört, sparris och Piquillopaprika (Pimiento del Piquillo). I de lokala rätterna kombineras ofta grönsaker med svamp, biff, spädgris, vildsvin, lax och ål. Det produceras även högklassiga mejeriprodukter i regionen, exempelvis de lokala ostarna Roncal och Idiazabal.

De mest typiska för Pamplona är aptitretare som kallas pintxos (motsvarande tapas). Pintxos är ett perfekt sätt att provsmaka lokala specialiteter. I Pamplona kommer dessa kulinariska mästerverk inte som en bonus efter en beställning av vin eller öl. Njutningen kostar några Euro.

Pintxos, photo untipografico

Pintxos, photo untipografico

I Pamplona hittar du utmärkta viner från regionen Navarra, en av Spaniens ”Denominación de Orígen”. Produktionen domineras av röda viner, ofta gjorda på lokala druvor som Tempranillo, men här odlas även andra druvsorter. Navarras bästa viner köper du hos Vinoteca Murillo, Calle de San Miguel, 16.

På restauranger och barer beställer du rött vin som ”tinto” och rosévin som ”rosado”. Missa inte att du prova slånbärslikören Pacharán och den lokala Sangrian, en mer eller mindre alkoholstark blandning av sött rödvin, brandy, fruktbitar, honung och kanel.

Det finns gott om restauranger i den gamla stan. Du hittar många enklare restauranger med ”menús del día”. På menyn finns ofta lokala alternativ som traditionell baskisk txuletón (biff) serverad med en sidra (färsk cider).

Hemingway Inn

Hemingway Inn, photo Fran Ontanaya CC BY

Hjärtat i Pamplona är det stora torget Plaza del Castillo är stadens ”vardagsrum”. Trots torgets namn (Castillo betyder slott) så finns det inget slott. Däremot finns det många restauranger och barer med sittplatser utomhus nästan året runt. På adressen Plaza del Castillo 44 ligger Café Iruña med anor från 1888. Vid bardisken står en staty av Hemingway.

I en studentstad som Pamplona finns det naturligtvis många fler uteställen. Calle San Nicolás, Calle San Antón, Calle Estafeta, Calle Navarrería och Calle de Jarauta är exempel på gator som kantas av barer och restauranger.

Väderprognos

Rekommenderade hotell

Plaza del Castillo, 1, 31001 Pamplona

Zapatería, 53, 31001 Pamplona

Avenida de Zaragoza, 5, 31003 Pamplona