Sevärdheter i Pamplona

Pamplona har en gammal stadskärna, en ståtlig katedral, ett imponerande citadell, stora museer samt parker och torg med statyer och monument som är tillägnade händelser och personer av betydelse för stadens långa historia.

Pamplona

Pamplona, photo Circula Seguro

Pamplona, en gång kungariket Navarras huvudstad, har nästan alltid varit i centrum för olika maktstrider. Ett exempel är att de som bodde i de gamla kvarteren, Navarrería, ville vara allierade med Kastilien, medan de boende i utkanten gynnade en fransk anslutning. Kastilien vann till slut ut, även om vissa medborgare idag vill Pamplona ska bli en del av en framtida baskisk nationalstat.

Stadens katedral (Catedral de Santa María) kombinerar en nyklassisk fasad med en gotisk interiör. Här finns också ett museum. På promenadavstånd från den stora katedralen ligger också flera andra kyrkor. De mest intressanta att besöka är San Saturnino, en före detta fästning och San Lorenzo, ett med en bild av San Fermín, det helgon som givit namn åt festivalen.

Pamplona catedral

Pamplona catedral, photo Manel Zaera CC BY-SA

I Pamplona finns också en av Europas främsta exempel på en renässansbefästning. Ciudadela de Pamplona bygges av kung Philip II i form av en pentagon. Citadellet är omgivet av en stor park. En annan park som vi vill tipsa om är Parque de la Taconera, det äldsta parkområdet utanför murarna. Parken är anlagd i fransk stil med träd och växter av alla slag. Här finns också minizoo och ett café.

Museo de Navarra är inrymt i en fastighet som under 1500-talet var stadens sjukhus. De permanenta utställningarna som visas på fyra våningsplan omfattar bland annat Romersk mosaik, skulptur från tidigt 1000-tal, renässans- och barockmålningar samt ett av hovmålaren Francisco de Goyas främsta porträtt.

Turistinformation i Pamplona

Información de Turismo de Pamplona finns på adressen Calle Hilarión Eslava, 1. Telefon: (+34) 848 420 420.

Väderprognos

Rekommenderade hotell

Plaza del Castillo, 1, 31001 Pamplona

Zapatería, 53, 31001 Pamplona

Avenida de Zaragoza, 5, 31003 Pamplona