Tjurrusningen i Pamplona

Fiesta de San Fermín är ett av de mest populära evenemangen i Europa. Folkfesten lockar en halv miljon besökare. Det finns inte hotell, vandrarhem eller andra boendemöjligheter som klarar en sådan anstormning. Hotellbokningar kommer åratal i förväg trots att priserna är skyhöga. Därför väljer tiotusentals besökare att övernatta under bar himmel i parker och andra grönområden.

crushed by a bull

crushed by a bull, photo Krista

Åskådare

Mycket viktigt: Gå upp tidigt! Redan klockan 08.00 rusar tjurarna genom centrum. För att få en bra åskådarplats längs Calle Estafeta bör du vara på plats före klockan sex på morgonen. Tjurrusningen direktsänds av den nationella spanska TV-kanalen RTVE.

Pamplonas tjurfäktningsarena är den fjärde största i världen och den näst största i Spanien efter Las Ventas i Madrid. Under San Fermín är tjurfäktningsarenan helt slutsåld varje kväll.

Pamplona 2012

Pamplona 2012, photo Jim McIntosh CC BY

Varje kväll under festivalen är det en halvtimme (!) fyrverkeri i absolut världsklass. Exempel på bra åskådarplatser är parken runt citadellet och gräsytorna vid busstationen.

Delta i tjurrusningen i Pamplona

Det är oerhört spännande men samtidigt livsfarligt. Du måste vara på plats tidigt. Polisen kommer att avvisa dig om du är påverkad av alkohol, felaktigt klädd eller om du har med dig en kamera. Vidare så måste du vara minst 18 år och du måste springa i samma riktning som tjurarna.

Minst 13 människor har dött av skadorna i tjurrusningen under de senaste 100 åren. Varje år skadas deltagare, vissa allvarligt. 1995 fick en 22-åring sätta livet till.

Väderprognos

Rekommenderade hotell

Plaza del Castillo, 1, 31001 Pamplona

Zapatería, 53, 31001 Pamplona

Avenida de Zaragoza, 5, 31003 Pamplona